★ ★ ★  Кратка история  ★ ★ ★pdr-main

Paintless Dent Repair

В превод на български, тази абревиатура означава – „Ремонт на Вдлъбнатини без Пребоядисване„, все по-често срещано по нашите географски ширини като Пи Ди Ар (ПДР) издърпване!

 

Това е технология, зародена в сърцето на Европа в средата на 70-те години на миналия век, но е променяна и постоянно усъвършенствана с годините. Първоначално, възниква като експериментален метод, за отстраняване на дребни забележки по автомобили, сглобявани на поточните линии в едни от най-големите автомобилни концерни в Германия. Като баща на тази технология и провъзгласен за „магьосника на вдлъбнатините“ е смятан Наталио Балдерама, който през 80-те години започва да използва и популяризира тази технология и извън големите заводи, като средство за ремонтиране на колекционерски автомобили, коли отдадени под наем, както и други скъпоструващи превозни средства. С течение на времето, тази система за автомобилно репариране се доказва като изключително удачна, предвид крайните резултати, вложените ресурси и спестеното време. Малко по малко, PDR се видоизменя и усвоява до толкова, че намира хиляди свои последователи, превърнали я в изкуство!

В наши дни, системата PDR вече е усъвършенствана максимално, чрез използването на нови материали, видоизменени и по-напреднали методи за изработка и по-модерни технологии!

 

★ ★ ★  Технологията P D R  ★ ★ ★


 

Характеристики и особености
Технологичните предимстава на PDR системите, за репариране на вдлъбнатини и обработване на проблемни зони, без необходимост от пребоядисване на всяка цена, са толкова много, че никога не биха могли да бъдат изброени или оценени максимално акуратно! Важно е да се знае, че това е технология, развивана повече от 50 години и е достигнала едно ниво на много добра симбиоза между факторите – мобилност, възможност за проникване на трудно достъпни места, избягване на демонтаж и разоборудване на конкретния детайл, постигане на неоспоримо качество и рентабилност, спестяване на ценно време, задоволство от крайния резултат и много други.

Разглежданата система е метод, за поправка на вдлъбнатини по купето на всякакъв вид превозни средства – леки и товарни автомобили, мотоциклети, каравани и други. В повечето случаи, чрез него се предоставя едно драстично по-бързо и евтино ремонтиране и дори реконструиране, на засегнати метални детайли по каросерията на превозното средство, с отчитане на едно много добро качество на постигнатите резултати. Чрез PDR се дава възможност, за ремонт на труднодостъпни места и повърхности, без да се нарушава тяхното антикорозионно покритие, цялост на боята или лаково покритие. В много от случаите, чрез тази технология може да се избегне трудоемкото и костващо време, разглобяване и сглобяване на странични детайли, кори, лайсни и други пречки, около обработвания детайл. Да не забравяме, че времето и запазването на оригиналния вид на Вашата кола, са най-ценните фактори!

С подходящ подбор на инструменти и накрайници, се извършва внимателно обработване на засегнатия детайл, като чрез различни техники на издърпване, „масажиране“, избутване и дори леко почукване със специални инструменти, могат да бъдат заличени най-различни по вид вдлъбнатини, подгънатости и забележки. Целият процес се наблюдава от оператора, извършващ услугата с помощта на подходящо осветление, специализирани рефлекторни шаблони и т.н.

Всичко, което Ви е необходимо, ще бъде осигурено от нас! На Вас предоставяме единствено удоволствието, да овладеете печелившото изкуство, да бъдете един от търсените специалисти в тази област или най-малкото да отдадете заслуженото към своя автомобил!

Изисквания към обработваната повърхност
Както всяка друга специализирана технология или метод, и при използването на PDR са налице определени изисквания към обработваната повърхност (детайл).

За постигане на обещаващи резултати е необходимо:

  • Областта върху която се работи, трябва да има здрава „пластична“ основа (за предпочитане фабрична), а не кит
  • Да няма фрактури и напуквания в структурата на боята
  • Да няма прекалено много наслоена боя в следствие на многократно пребоядисване

Постигнати резултати

IMG_1315x P1050372


 

 

 

Добрите резултати се постигат само с постоянство, практика и поглед над детайла!

★ ★ ★  Начин на работа  ★ ★ ★


 

Начина на работа не би могъл да бъде описан в стриктна последователност, а се разглежда и третира индивидуално според конкретния случай, с цел постигането на оптимален резултат!

 

I. Работа с PDR лифтър (обратна преса)

Демонстрация на фирма
Дент Тулс Дайрект – Америка

Кратък видео материал на третиране на лека вдлъбнатина от градушка върху таван (ламарина с дебелина 0.8мм) – обезмасляване и почистване на предварително полираната повърхност, фиксиране на PDR накрайник посредством специално лепило, разполагане на лифтър и захващане на накрайника, след което следва няколкократно издърпване чрез масажиране.

 

II. Основни стъпки и начин на работа при „издърпване“ на по-дълбоки вдлъбнатини от градушка и други подбитости

Демонстрация на фирма Пидиар Тулс – България

Предоставяме видео материал, демонстриращ третиране на по-дълбока вдлъбнатина от градушка върху заден капак с подсилваши греди от вътрешната страна (ламарина с дебелина 1.2мм) – обезмасляване и почистване на предварително полирания детайл, подбор и фиксиране на набор от накрайници в процеса на работа, използване на PDR лифтър и слайд обратен чук за издърпване, тапинг с PDR чук за оформяне на короната на вдлъбнатината, без демонстрация на корекция на растера на лака и боята. Във втората част на видеото, ще бъде показан, довършителния процес по избутване на остатъчната вдлъбнатина, посредством PDR щанги.

Уточнения по видео материала: Преди започване на работата по показаната вдлъбнатина, тя е с диаметър около 55мм (5.5см) и дълбочина „поглъщаща“ монета от 50 стотинки! След завършване на неколкократния процес на PDR (ПДР) издърпване, работейки само от външната страна на детайла, вдлъбнатината бива редуцирана до впечатляващия 1см, който представлява силно развалцован участък – остатък от разширения материал, получен в следствие на самия удар на повърхността от големия леден обект. Остатъчната вдлъбнатина (ямичка) от 1см, бива внимателно избутвана (повторно валцована) чрез спираловидни движения с така наречените PDR щанги (вид PDR инструменти). С тези специални стоманизирани щанги, вече се работи от вътрешната страна на детайла! Крайният резултат от цялата процедура, се вижда на последната снимка от клипа публикуван по-долу. Трябва да се има предвид, че по-малки вдлъбнатини от посочената, може да бъдат успешно заличени и без да се налага достъп от вътрешната страна на обработвания детайл!

 

III. Учебен материал за начин на работа с PDR инструменти

Демонстрация на фирма
Талара – Русия

Подробен учебен видео материал, за запознаване с технологията на производство, начина на използване и видовете PDR инструменти, които се използват при Paintless Dent Repair процеса.

 

За повече информация, може да се свържете с  някой от експертите и консултантите от нашия екип, посещавайки раздела за контакти с нас!

.• щети от градушка • следи от градушка • вдлъбнатини от градушка • дупки от градушка • ремонт след градушка • ремонт градушка • градушка •

 


: : : : : : : PDR TOOLS Ltd. : : : : : : :
ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ ©